skip to Main Content
MANZ Visuele Communicatie & Creatie +31 6 22 504 614 george@manz.nl

EIND­HOVEN­­=KING

Koninginnedag. Eindhoven. Historie. Draagvlak. Merk bouwen. Koningsdag.
Scherp Ontwerp, Loek Stadvis en MANZ, in opdracht van Eindhoven365.

Rond de eeuwwisseling en tijdens de eerste jaren van de 21ste eeuw, was Koninginnedag in Eindhoven, bijna een dag als alle andere.

Uitzonderingen daargelaten, want ingewijden konden de leuke plekjes nog wel op de tast vinden, maar van een feestelijke dag voor het hele Nederlandse volk kon je in Eindhoven niet echt spreken.

Totdat Nederlands’ langst bestaande techno-collectief Zodiak Commune, zich ermee ging bemoeien en bijval kreeg van ‘een’ kledingzaak in de Kerkstraat. Na enkele testrondjes begon Zodiak Commune de beschikbare ruimte op het Lichtplein volledig te benutten. In de Kerkstraat groeide het podium gestaag mee.

In 2003 organiseerde een groep enthousiaste techno-liefhebbers een klein feestje in de half-ondergrondse parkeergarage ‘t Eindje, naast Het Stroomhuis. Techno was nieuw en kraakvers. In Eindhoven wisten ze er wel raad mee. De kleinschalige feestjes schoten als paddestoelen uit de grond. In 2004 startte Koninginnedag Eindhoven met drie dance-podia.

Techno-collectief DommelVallei was inmiddels opgestaan en lanceerde PACT. Plaats van handeling was opnieuw die, naar later zal blijken, beruchte parkeergarage ‘t Eindje, half onder het gras verscholen, naast een spoorlijn die dwars door het centrum van Eindhoven loopt.

Het is het jaar waarin wij dachten lekker droog te staan, toen het noodweer losbarstte. Hoe ironisch is het wanneer blijkt dat je in een grote kuil staat, terwijl de riolering de afwatering niet aan kan. Oké, je haar bleef mooi droog, maar tot aan je knieën was je zeiknat.

Ondanks de wolkbreuk, of misschien dankzij, werden de drie Eindhovense dance-podia immens populair. Koninginnedag Eindhoven groeide mee. Op het hoogtepunt kon je op vrijwel elk plein in Eindhoven terecht en trokken er meer bezoekers naar Eindhoven dan inwoners. Eindhoven raakte internationaal bekend als ‘The place to be’ tijdens Koninginnedag, voor wie van elektronische dansmuziek houdt.

Om een gezonde groei en verdere ontwikkeling van de Moeder der Feesten te borgen, besluit Gemeente Eindhoven in 2013 een masterplan op te stellen en nodigt Eindhoven365, de nieuwe city-marketing organisatie, Loek Stadvis, Scherp Ontwerp en George Manz uit om hun kennis en (praktijk)ervaring te bundelen in een plan, waarmee Eindhoven ‘officieel’ tot Koningsdag-hoofdstad kon worden gekroond.

De beelden op deze pagina illustreren de activiteiten van DommelVallei en PACT Festival, onlosmakelijk verbonden met Koningsdag. Deze activiteiten hebben ertoe hebben geleid dat ik mijn ervaring als organisator van het eerste uur kon gebruiken bij de realisatie van EINDHOVEN=KING en de totstandkoming van het nieuwe Mission Statement van Stichting Koningsdag anno 2019.

Artist panorama Parkeergarage 't Eindje

Back To Top